U najranijoj fazi, timu je najbitnija podrška, povezivanje sa ključnim ljudima iz biznisa i “mentorstvo” eksperata koji razumeju produkt, izazove tima i potrebe tržišta na kojem se plasira rešenje.

ICT Hub Venture fond, sada već u drugoj godini postojanja i rada, iza sebe ima i investicioni portfolio kompanija u koje je investirano u dosadašnja dva investiciona ciklusa.

Nedavno su predstavljene i tri nove investicije i počeo je nov investicioni ciklus namenjen svi startapima kojima treba ovakav vid podrške. Projekat koji je dobio investiciju u drugom ciklusu je BlockTalents, platforma za projekte bazirane na Blockchain tehnologiji.

Razgovarali smo sa ženskim delom tima čiju okosnicu čine Neda D Stevanović (CEO i Co-founder), Anita Jović (Product Marekting Manager) i Ivana Fuks i evo kako su one videle njihov dosadašnji put i ulogu ICT Hub Venture fonda u njihovom primeru.

Kako biste potpunom strancu u par rečenica objasnili šta je BlockTalents?

Ivana: “BlockTalents je platforma koja povezuje blockchain talente i firme sa verifikovanim ekspertima i fundamentalnim projektima. BlockTalents je zamišljen kao ključno mesto okupljanja, spajanja, kvalitetnih razgovora i projekata“.

Šta je ono po čemu se izdvajate – šta bi bili differentiated features of the company/project?

Anita: “Mi verujemo u decentralizovanu budućnost, stoga želimo da okupimo sve one koji imaju istu viziju. S obzirom da je blockchain fenomen novijeg datuma oko kog i dalje postoje mnoge nejasnoće, cilj je da svim talentima pored kvalitetnih projekata pružimo i mogućnost povezivanja sa ljudima istih interesovanja. Sa druge strane, sama segmentacija talenata u zavisnosti od ekspertize bi kompanijama omogućila da pronađu prave ljude za sve moguće pozicije, ali i da imaju kome da postave prava pitanja prilikom ulaska u blockchian svet.

Koji problem rešavate?

Neda: “Usled eksponencijalne ekspanzije globalnog blockchain tržišta, diferencirala se znatna količina ključnih pozicija u blockchain projektima ili stratapima koji se spremaju za ICO. Pozicije koje nisu samo dev oriented, već pokrivaju sjajan UX, jednostavan UI, o potrebama marketinga je suvišno diksutovati, a tek legal strana koja je u posebnom problemu zbog nedostatka standarda.

Pored tehničkih sposobnosti detalj koji pravi veliku razliku je ideološka usklađenost sa razumevanjem blockchain-a i te zajednice koja je dosta specifična i poseduje vlastiti vibe.Ako samo pogledate sastav trenutno najboljih blockchain dev ekipa svaki pojedinac je individua sa jakom ekspertizom i još jačim personalitijem. Dosta kvalitetnih klinaca se takođe volšebno hvata u koštac sa tehnologijom koja trenutno pruža najbolji način za “disraptovanje” digitalnog sveta u smislu kvaliteta proizvoda i inovacija poslovnih modela.

Ipak, postoje specificni non-development zahtevi koji idalje ne uspevaju biti zadovoljeni i pitanja na koja je zaista tesko naci pouzdane odgovore . Mi želimo da uspostavimo mrezu kvalitetne komunikacije, koja bi blockchain ekspertima resila problem spam-a i pruzila vecu vidljivost a talentima i firmama omogucila dostupnost kredibilnim izvorima odgovora.

Šta je bio/ je osnovni motiv foundera za pokretanje kompanije, a šta za apliciranje za investiciju?

Neda: “Blockchain, kao tehnološka inovacija koja će se izgraditi oko određenih vrednosti koje će doprineti u povećanju efikasnosti i eliminaciji suvišnih posrednika ali možda, i najvažnije, inovacija koja će aktivirati nove modele poslovanja. Dozvoliti ljudima da zaista to i naprave. Omogućiti im kvalitetnu i jednostavnu komunikaciju sa filterima ekpertize i na taj način uštedeti vreme i novac.

Koji su to ograničavajući faktori koji utiču/su uticali na vaš razvoj?

Anita: “Kroz razgovore sa velikim brojem kako developera tako i kompanija, shvatili smo da je najveći problem zapravo u verifikaciji koji su to projekti kojima treba posvetiti pažnju kao i koji su to ljudi koji imaju sposobnosti da iste ostvare. Blocktalents zbog toga, svoje napore usmerava na validiranje i jedne i druge strane.”

Na koji način je podrška fonda uticala na vas?

Ivana: “Svakako da pored finansijske podrške koja na početku života jednog start-upa jeste važna, značajno nam je i od koga ta podrška potiče. Mentorstvo, saveti, radionice i vredni kontakti predstavljaju drugi, za nas veoma značajan, vid podrške koju dobijamo od ICT HUB Venture-a.

Koji milestone-ovi su zahvaljujući tome dostignuti?

Neda: “Imali smo dovoljno finansijskog prostora i vremena da konsolidujemo tim, uradimo kvalitetno i detaljno ispitivanje tržišta, zainteresujemo lokalnu zajednicu za BlockTalents postojanje kroz par događaja, prikupimo dobre kontakte, razgovaramo sa ekspertima širom sveta i uspemo da se kvalifikujemo za Google Launchpad Bootcamp na kom očekujemo predstavljanje protoptipa produkta i dosta bitnu pripremnu fazu produkta kroz rad sa mentorima iz Doline. Nakon toga očekuje nas i B2B Startup Sales Program takođe zahvaljujuci ICT Hub-u i kolaboraciji sa Mariom Krivokapićem, vrhunskim ekspertom u svojoj oblasti.

Šta su planovi za narednih 6 meseci do godinu dana?

Anita: “U narednom periodu cilj nam je izgradnja zajednice bazirane na vrednostima podele znanja i veština, koja bi korisnicima donela mogućnost razmene znanja i iskustva. Kreirali bi dodatnu vrednost uz pomoć profesionalaca koji bi odvojili svoje vreme da omoguće neki vredan edukativni materijal ili 1-1 konsultaciju. Ovo je jako bitno jer je trenutno veoma teško izdvojiti vreme profesionalaca koji imaju kredibilnog iskustva u blockchain-u. Istovremeno se radi na razvoju same platforme i tehničkog rešenja koje će doprineti procesu verifikacije znanja.

U toku je novi poziv ICT Hub Venture fonda za sve tehnološke startape kojima je potrebna investicija i koji zadovoljavaju sve propisane kriterijume. Startapi mogu odmah  poslati prijavu i dobiti sve neophodne informacije na zvaničnom sajtu fonda icthubventure.com.