CLIMATHON BEOGRAD 2017

Pitanje koje mi je u poslednje vreme skoro češće postavljeno nego: “Kako si?” je: “A šta je to – cirkularna ekonomija?” I onda uglavnom sledi nešto monologa (nekad i sa njihove strane), i potvrda da takav ceo model razmišljanja zapravo ima smisla; skroz ima smisla. Međutim, hajde prvo da vidimo šta to cirkularna ekonomija nije: CE nije samo reciklaža, nije samo upravljanje otpadom, nije samo zelena ekonomija, nije samo proizvod iz otpada. A opet, jeste sve to i mnogo više. Sve ove stavke su delovi cirkularne ekonomije, oni su kao slojevi na torti, a CE je cela torta sa sve šlagom i jagodom na vrhu.

Cirkularna ekonomija je novi način na koji STVARAMO ali i novi način na koji KORISTIMO proizvode. I svi smo umešani u taj proces. Potrošači, kompanije i država. Baš svi. Cirkularna ekonomija je FUNKCIONALNOST pre konzumerizma. Ona teži da iz upotrebe potpuno izbaci termin otpad i da ga zameni terminom resurs. Na kraju, mi smo jedina vrsta na planeti koja stvara otpad nakon samo jednog ispijenog soka, ili dvadeset puta oprane majice, ili malo pocepane košulje. Zar nije to i malo čudno? 99,9% materijala košulje se baca zato što smo napravili rupicu ili dve? CE nudi nekoliko rešenja na pitanje “Kako proizvoditi stvari koje na kraju postaju resurs a ne otpad?”.

Beograd, opet, ima nekoliko definisanih izazova a jedan od njih je- upravljanje otpadom. Hajde da razmislimo sad malo. Ako je upravljanje otpadom skupo po građane, zašto ne bismo otišli korak ispred i smanjili samo pravljenje đubreta? Zašto moramo da prljamo, pa da čistimo? Upravo time se bavi ovogodišnji CLIMATHON u Beogradu. Tema je upoznavanje sa modelima CE kroz dizajn poslovnih alata koji bi produžili život (našim starim) proizvodima. Tri grupe proizvoda kojima ćemo se baviti su:

  1. Električni i elektronski: Kompjuteri, telefoni, fenovi, frižideri, veš mašine, grejalice, itd.
  2. Tekstil i odeća: Majice, tekstil otpada u proizvodnji, tekstil za nameštaj, dekoraciju, itd.
  3. Nameštaj: Sve od drvenog noćnog stoćića do plastične vitrine i metalnih ormara.

Šta mi radimo na CLIMATHON-u u Beogradu? Naš cilj je da okupimo sve preduzimljive građane na jedno mesto gde, za 24 sata mogu naučiti o izazovima njihovog najužeg okruženja i da aktivno sarađuju sa kolegama u timovima ne bi li došli do primamljivih predloga koji se mogu pretvoriti u uspešni biznis. Ima li čega lepšeg? Smišljamo odgovore na probleme, prevodimo ih u posao i pokušavamo da ih sprovedemo u delo! Mi ćemo vam u tome pomoći kroz nekoliko predavanja, mentoring i monitoring.

Uostalom, pogledajte našu poruku na sajtu, a detalji će biti prezentovani 27.10.2017. godine u prostorijama ICT HUB-a. Na vama je samo da se prijavite i postanete deo rešenja raznih izazova koji utiču na sve nas! Znamo i da ćete možda upoznati tim iz snova, doći do novih prijatelja koje zanima ova tema i ko zna, možda i do po kojeg investitora 😃 Cilj nam je svakako jedan: Da na zanimljiv i kreativan način dođemo do realizacije kvalitetnih predloga. Imamo 24 sata za to i siguran sam da ćemo sa CLIMATHON-a izaći nasmejana lica, sa po kojim podočnjakom ali sa novim pričama, pitanjima, mislima i rešenjima!

Zato pozivamo sve one koji žele da daju odgovore na izazove, bilo preduzetnike ili oni koji to možda žele da postanu- da se priključe CLIMATHON-u, ali i da postanu deo cele priče o CE i prate događaje koji će se odvijati u Srbiji u 2018. godini. Mi smo svakako uvek dostupni za razgovor na temu kako da stvaramo tako da nam duže traje. Vidimo se!

Pitate se kako?

  1. Upoznajte se još bliže sa izazovom- ovde.
  2. Aplicirajte na Climathon sajtu – ovde.
  3. Pridružite nam se u ICT HUB-u 27. Oktobra gde ćemo vam sve objasniti na uvodnom događaju.
  4. Kreirajte najbolju ideju na 24oročasovnom Climathon-u sa Vašim novododeljenim timom. (27/28 oktobar)
  5. Prezentujte finalno rešenje ekspertskom žiriju 28. oktobra.
  6. Pobedite!

Srećno!

Milan Veselinov, M.Sc. Industrijske ekologije, Ekspert za cirkularnu ekonomiju