Na prvom Vip mobile AgTech hakatonu pobedu je odneo tim „Hagro!“ sa inovativnim rešenjem koje uz pomoć senzora i softvera za kontrolu svetlosti i temperature može pomoći uzgajivačima pilića da značajno smanje mortalitet pilića i tako povećaju profit i unaprede svoje poslovanje. Tim čine Aleksandar, Milan, Bojan i Radovan, dva programera i dva studenta Poljoprivrednog Fakulteta u Beogradu, i nakon osvajanja nagrade od 2.500 eur govore za naš blog.

Ovo je prvi hakaton za vaš tim?

Da, za većinu članova tima ovo je prvi hakaton. Samo je Aleksandar od nas četvorice učestvovao do sada na nekom hakatonu.

Koji su motivi bili presudni da se prijavite?

Aleksandar je primetio takmičenje, pozvao ostale i napravio tim. Tako se na primer Bojan i ja uopšte nismo poznavali pre hakatona. Ali je sam tim dobro napravljen, jer smo imali ljude koji studiraju poljoprivredni fakultet i programere koji mogu da realizuju ideju. Motiv za prijavu je pre svega testiranje naših mogućnosti i jedno novo iskustvo. O nagradi uopšte nismo razmišljali pre samog takmičenja, a još manje kada smo videli ostale timove i koliko je konkurencija jaka.

Da li vam je oblast digitalizacije poljoprivrede bila nepoznanica ili već imate interesovanja u toj oblasti?

Za Aleksandra i mene kao programere, definitivno je nepoznanica, ali su tu pomogli Radovan i Bojan znanjem sa poljoprivrednog fakulteta i kockice su se vrlo brzo i lako sklopile.

Utisci sa prvog AgTech hakatona? Sigurno je bilo i zanimljivih trenutaka, podelite sa nama neku situaciju?

Utisci sa hakatona su veoma pozitivni. S obzirom da su svi timovi fokusirani na svoje rešenje i da je bilo malo komunikacije među članovima različitih timova, dobro raspoloženje i spremnost na saradnju zaposlenih u ICT Hub-u i volontera nam je mnogo značila. U napetoj atmosferi, jedan osmeh ili šala puno znače i smanjuju pritisak. Ekipa ICT Hub-a je tu odradila zaista veliki posao.

Osim nagrade, ostali benefiti za vas i sve učesnike?

Pobeda na hakatonu pre svega utiče na samopouzdanje i motiviše da nastavimo da se usavršavamo u oblastima kojima se bavimo. Sada smo, po našem mišljenju, tek za 2% bliži krajnjem cilju, a to je uspešna prodaja proizvoda i privatan biznis. Ali je veliki vetar u leđa i znak da smo možda na pravom putu.

Kako ste došli na ideju, šta je bilo presudno, šta vam je pomoglo?

Svako od nas je nekoliko dana pre hakatona razmišljao šta bismo mogli da pravimo na temu digitalizacije poljoprivrede. Uglavnom su to bili neki veliki planovi, teški i komplikovani za realizaciju i budući biznis. Prvobitna ideja sa senzorima je bila bazirana za pčele i košnice, ali smo se vrlo brzo prebacili na piliće jer nam je delovalo da je to prava stvar. Korišćenjem našeg rešenja prilikom uzgoja pilića, ostvaruju se dva benefita, a to su smanjena potrošnja električne energije i smanjena prevremena smrtnost pilića. Uz to je rešenje vrlo jednostavno za implementaciju u postojećem objektu.

Planovi za dalje, da li nastavljate rad na ideji i kolio vam znači mogućnost da eventualno još jednom pitch-ujete pred VIP-om?

Definitivno postoji plan za dalji razvoj i komercijalizaciju proizvoda. Pre svega nas čeka istraživanje, da sagledamo tržište, vidimo koliko naša ideja ima praktičnu primenu i koliko bi mogla da pomogne poljoprivrednicima. Vrlo brzo treba i da posetimo jednu farmu i saznamo utiske i probleme iz prve ruke. Saradnja sa Vip-om bi za nas predstavljala veliku stvar jer je naše rešenje zamišljeno da radi sa SIM karticama, a najveća pomoć nam treba oko biznis modela i marketinga gde bi Vip mobile značajno mogao da pomogne.

Tim „Hagro!“