Recikliranje postaje sve aktuelnija tema poslednjih godina, naročito kako se Srbija približava EU regulativi u oblasti zaštite životne sredine. Sortiranje i recikliranje otpada je moralna, ali sve više i pravna obaveza kako pojedinaca, tako i kompanija. Međutim, uvođenje reciklažnih sistema je često skupo, komplikovano i zahteva dosta vremena. Kako taj proces možemo olakšati i učiniti ga jednostavnijim, povoljnijim, ali i atraktivnijim za korisnike?

Rešenje za ovaj problem ponudio je Solagro tim, domaći startap koji se bavi stvaranjem i implementacijom novih rešenja u oblasti reciklaže ambalažnog otpada. U pitanju je pametna presa za reciklažu aluminijumskih limenki koja nagrađuje korisnike preko mobilne aplikacije i time ih motiviše da recikliraju. Upravo takva presa postavljena je u petak u centru za tehnološko preduzetništvu „ICT Hub“ u centru Beograda, odmah nakon postavljanja prve prese u SC „Milan Gale Muškatirović“.

Nemanja Janić, jedan od osnivača startapa Solagro detaljnije je opisao kako sistem funkcioniše: „Kroz inovativan pristup i tzv. ’gejmifikaciju’  procesa reciklaže, mi kreiramo sistem koji motiviše ljude da recikliraju čineći ga dostupnim za svakoga. Do sada je instalirano preko 120 naših različitih uređaja u 7 zemalja sveta i izuzetno nam je drago što će uskoro pametne prese biti dostupne i u našem glavnom gradu.“

Postavljanje pametnih presa, deo je projekta koji je podržala „Recan fondacija“ i u okviru kojeg će u Beogradu biti postavljeno čak šest ovakvih uređaja u narednom periodu. „Naša fondacija sarađuje sa Solagrom od samog početka, jer smo primetili njihov entuzijazam i želju da reciklažu učine zabavnom i dostupnom svima. Nastavićemo ubuduće da podržavamo ovakve projekte i da zajedno promovišemo važnost reciklaže“, naglasila je Jelena Kiš, ispred Recan fondacije.

Koliko je bitna podrška inkubatora za startape u ranoj fazi razvoja, kako bi se ideje realizovale i implementirale, objasnio je Kosta Andrić, direktor ICT Hub centra za tehnološko preduzetništvo, koji pruža podršku Solagro timu već nekoliko godina kroz edukativne programe i prostor: „Drago nam je da smo deo cele Solagro priče i  što smo imali priliku da zajedno podelimo znanja i iskustva koja su usmerili ovaj sjajan tim u pravom pravcu.“

Postavljanje pametnih presa za reciklažu će se nastaviti u narednom periodu i postavljanje prvog narednog uređaja se očekuje u prostorijama Narodne biblioteke u Beogradu.