Ukoliko ste ovih dana u sred pretrage oglasa za kupovinu ili rentiranje nekretnine, obavezno pokušajte da sebi olakšate posao uz pomoć aplikacije HomeHunter. Na jednom mestu nalaze se svi oglasi, više nema potrebe da pretragu vršite obilazeći sve sajtove, što priznaćete može biti jako dugotrajan proces, ali ni to nije sve. Kada se pojavi nekretnina koja odgovara vašim potrebama, ukoliko koristite ovu aplikaciju, dobićete notifikaciju da se upravo pojavilo nešto što odgovara vašim potrebama i to direktno na vaš mobilni telefon.

U nastavku saznajte ko stoji iza ove ideje koja je nedavno i zaživela, tako da odmah možete otići i na Playstore i skinuti app.

Koliko je vremena trebalo da prođe od ideje, do aplikacije na Playstoru i kako je taj put izgledao?

Sama ideja za aplikaciju HomeHunter se pojavila sredinom januara ove godine i proces izrade je trajao oko 10 meseci. Sam proces izrade aplikacije i istraživanja tržišta je bio poprilično izazovan i naporan pogotovo što je bilo potrebno da uskladimo školu, to jest fakultet i sam projekat.

Kako ste došli na ideju i našli način da se izdvojite od svega što već postoji?

Svako ko je tražio stan ili kuću zna koliko je to naporan i težak proces. Samim tim što nam je jedan od članova podstanar, a drugi je stanodavac naišli smo na probleme i smislili najbolji način da iste rešimo. S obzirom da posedujemo bazu sa svim oglasima nekretnina to znatno pomaže korisniku da pronađe željenu nekretninu, ali ne samo to! Čim se na internetu pojavi nekretnina koja odgovara kriterijumima korisnika istog trenutka će korisnik dobiti notifikaciju namobilni telefon što dodatno skraćuje vreme pri traženju nekretnine.

U kojoj ste fazi trenutno i šta su kratkoročni a šta dugoročni planovi?

Trenutno je aplikacija u beta verziji, što znači da još postoji mesta za napredak i optimizaciju iste. Prvi naredni korak je da skupimo oko 400 instalacija do kraja decembra, a dugoročni planovi su da se aplikacija optimizuje za inostrano tržište i proširi na zemlje evrope.

Bili ste i stipendisti MOS -a u okviru generacije 4 ICT Hub startup programa, koliko vam je ta podrška značila?

Da, aplikacija HomeHunter i mi kao ljudi koji stojimo iza iste, dobili smo MOS stipendiju za startup program u ICT Hub-u. Najviše su nam značile mentorske sesije koje smo imali u okviru startup programa jer smo na njima mogli otvoreno da podelimo probleme i nedoumice sa ljudima koji su mnogo iskusniji od nas.

Predstavite nam tim, ko stoji iz svega?

Svi smo trenutni studetni računarskog fakulteta u Beogradu i upoznali smo se u srednjoj školi na takmičenju iz programiranja. Kao što naslućujete, svi smo programeri. Svako ima različita programerska zaduženja, a za stvari u kojima nismo eksperti trudimo se da pronađemo stručne osobe da nam pomognu u tim oblastima. Mi smo:

Filip Petrović – Full-stack developer & bunch other stuff

Stefan Burscher – Full-stack developer & Marketing Lead

Kristian Živković – Back-end developer & DevOps

Da li ste već imali investiciju, kako gledate na to i koliko bi vam taj vid podrške značio u ovom trenutku?

Ne, nismo imali investiciju i trenutno sve troškove aplikacije mi lično plaćamo. Investicija bi nam značila mnogo jer bi tako bilo više mogućnosti  da se što  proširimo na Evropsko tržište, a možda i na neki drugi kontinent.

Deo ste startup scene u Srbiji, kako biste opisali zajednicu koja vas okružuje?

Ta zajednica i to okruženje nam omogućava da stalno idemo napred i da sve više gradimo preduzetnički duh. To nam je sigurno pomoglo da dođemo i do novih korisnih kontakata, kako sa većim firmama tako i sa ostalim startup kompanijama koje su još u razvoju.